Kvällsföreläsningar

TÄBY ENSKILDA BJUDER EN GÅNG OM ÅRET IN TILL KVÄLLSFÖRELÄSNING OCH MIDDAG. MÅLGRUPPEN ÄR FRÄMST VÅRA NUVARANDE ELEVERS FÖRÄLDRAR SOM ERBJUDS MÖJLIGHETEN ATT ”SMAKA” PÅ VÅR SKOLA – HUR DET ÄR ATT VARA ELEV HELT ENKELT!

 

LÄRÅRET 2017-2018
Kvällsföreläsningen 16 november 2017

Mindset: Du blir vad du tänker
Hur vi kan inspirera eleverna till ett mer dynamiskt mindset, där de vågar utmana sig själva och se misslyckanden som ett sätt att lära – och minska upplevelsen av stress. Utifrån psykologiprofessor Carol Dwecks forskning.
– Marika Ivarsdotter

Produktiv Praktisk Presentation!
Varför är din powerpoint/keynote ett sömnpiller och svår att förstå? Att förmedla sina idéer och övertyga med en retoriskt uppbyggd presentation är ett måste i de flesta yrken idag. Varför fattar ingen?
– Sven Sigling

How can literature enrich learning and develop reading skills?
From heroes of the past to spies in fiction. From Dames playing Shakespeare’s men to rediscovered female voices. From growth mindset with Bear Grylls to what happened with Hillary Rodham Clinton: join me for a whistle-stop tour of Cheltenham Literature Festival 2017! A talk given in English.
– Linda Wheatley

Ung på nätet
Nätet är en stor del av ungdomars liv. Välkommen till ett samtal om olika beteenden på nätet med fokus på utsatthet. Hur kan du prata med din tonåring om livet på nätet?- Malin Tönne Strömstedt

Nya religiösa uttryck
Sverige är ju världens mest sekulariserade land. Eller? Religiositet är ju direkt förknippat med fattigdom. Eller? På denna lektion pratar två av skolans religionslärare om hur religionen tar sig nya uttryck i bland annat Sverige.
– Jenny Bergman och Elisabeth Ennerberg

Trevligt Cell-skap
Cellen är den grundläggande byggstenen för allt liv på jorden. Kunskap i cellbiologi är centralt för alla delmoment i biologi och naturkunskap. Följ med på en resa i cellens historia från 3,5 miljarder år sedan till flera av dagens Nobelpris!
– Lena Larsson Blomberg

Varför måste allt vara så “kul” nuförtiden?
Vilken roll spelar humor och underhållning i undervisningen – och måste allt vara “kul” för en generation som vant sig vid snabba kickar och instant gratification?
– Lasse Björklund och Anders Nylén

Din stund på scenen
Att ta plats framför en publik och hålla ett anförande ses av många som skrämmande. Man kan också se det som en fantastisk möjlighet! Hur använder du din stund på “scenen” på bästa sätt? Välkommen till en workshop med praktiska övningar.
– John Maxe

 

LÄRÅRET 2016-2017
Kvällsföreläsningen 16 november 2016

Mer än undervisning & elever om stress
Ungdomar är i ständig utveckling – hur ska de klara omvärldens och skolans krav? Ett lättsamt seminarium om att hantera de situationer vi möter i livet och i klassrummet.
– Robert Selin

Inget är ointressant!
När man som lärare visar hur utbildningens delar (kurserna) förhåller sig till helheten kan allt bli intressant. Visste du till exempel att det var Konstantinopels fall 1204 som lade grunden för den moderna informationsteknologin? Visst vill du nu veta varför?
– Lasse Björklund

Integration på riktigt & tips på projekt
Om vår skolas projektet för nyanlända. Vi bjuder in till samtal om hur vi vuxna kan förvalta våra ungdomars engagemang och bidra till integrationen. Välkomna!
– Samira Efazat och Lotta Amneby-Maxe

Naturens vågspel
Vi undersöker hur man med interferens kan beskriva vågornas utbredning. Välkommen till ett vågat besök i fysikens underbara värld!
– Stephan Persson och Necmettin Sahindal

Varför blir vi smartare och lyckligare av att läsa mycket?
Hur mycket läser dagens ungdomar och vad spelar det för roll? Vad händer i hjärnan och  våra liv när vi läser? Hur kan vi peppa våra ungdomar att läsa mer?
– Karin Elmquist

Totalitarismens estetik
De totalitära staterna Nazityskland och Sovjetunionen omformade inte bara sina politiska system. De ville dessutom omforma varje del av tillvaron till att harmoniera med sina estetiska ideal. Allt för att bygga en, enligt dem, perfekt värld.
– Allan Hennius

Trevligt cell-skap!
Cellen är den grundläggande byggstenen för allt liv på jorden. Kunskap i cellbiologi är centralt för alla delmoment i biologi och naturkunskap. Följ med på en resa i cellens historia från 3,5 miljarder år sedan till årets Nobelpris i medicin!
– Lena Larsson Blomberg

LÄRÅRET 2015-2016
Kvällsföreläsningen 18 november 2015 

Statiskt och dynamiskt Mindset 
– Marika Gustafsson

Att undervisa om Islam 
– Jenny Bergman

Ljud påverkar våra liv 
– Robert Selin